Meesteres aangeboden korte pjes

Verder heben we de sleutels van een huis van kennissen van ons uit Haarlem, een leraren echt paar, zodat als het streng gaat vriezen we daar de kachels aan kunnen zetten en de boiler dienen af te tappe n. Hij bood mij daar geld voor aan maar dat heb ik afgeslagen. Het is ene kleine moeite. Hun huis ligt op 9 km. Het merkwaardige is dat we in de korte tijd dat we hier zitten meer kennissen en vrienden alhoewel ik dat een erg groot woord vind hebben dan in 25 jaar bij die Friese klootzakken.

Snap er weer eens niets van. Ik hoop nooit meer terug te keren om in Friesland te gaan wonen. Zandgronden hebben mijn voorkeur. Ik heb wel weer erg veel verteld. De raggende mannen ook, die horen er ook echt bij en Vuile Mong en de vieze gasten helemaal.

Zo zit de wereld in elkaar. Het is raggen of geragd worden, dat is the question en niet to be or not to be. Alleen in een first draft aanwezig.

Vierhonderd paginas bloed, zweet en tranen en andere extern e secreties druipen van het schutblad en de kaft af. Het werk glibbert uit je handen. Te goor om los te lopen, vol gens een ouderling van de art.

Dat gaat niet over de nieuwe spititualiteit. Het derde deel "Slaaf van zijn begeerte", een echt jongensboek in de trant van "Zeven jongens en een ouwe schuit". Waar het trouwens heel goed toeven is op het karpet in het vooronder, als de voeten zijn gewassen, want in tenenkaas heb ik geen zin,d an gaat het zo ruiken in de kombuis.

Nee, dan heb ik het niet bij uitstek over kersverse pruim pjes, want daar houd ik niet zo van, maar aan de andere kant ook weer niet over tot op de draad versleten afgerag de, afgeneukte sletten die niet meer op te lappen zijn.

Er moet doorloop zijn in het ondernavelse en wisseldienst en. Ik wil alle roosters doorprikken. De kanalen open hou den. Waar de Prins zo sterk in is. Om die reden geloof ik ook in de survival of the fittest.

Je moet blijven door roeien. Ook tegen de stroom in. Ik geloof ook sterk in rolwisseling, niets ligt vast op het interrelationele vlak, maar dan wel op afspraak, net als bij de dokter op het spreekuur van negen tot twee.

En of ik nou met een man of een vrouw in bed lig, het maakt me geen reet uit, want wat de één niet heeft, dat heeft de ander wel!

De intieme omgang, compleet met sociale contracten en con cepten, voorlopige vooronderstellingen en inleidende ver kenningen, koffie pauze om tien uur en tussen de middag vrij wandelen in het omheinde park onder begeleiding.

Het stuk ondertekend door de partners, bij voor keur met het eigen bloed of indien afwezig een rode Bic Bolpen. Ik ben daarom voor het feminisme en de matriarchale maat schappij, maar niet voor het bloeddonorschap. Voor injectie spuiten heb ik van jongs af aan een grote angst. Laat de vrouwtjes verder maar schuiven en schuif mee.

Mijn nieuwe boek heet "Lesbiese Loeders", een zedenschets uit de randstad. We praten over het schrijven en schilderen en raken er maar niet over uitgesproken. Ik zeg vaak dat ik de saaiste man ter wereld ben en dat er niets van mij te verwachten valt, daar moet U het dan maar mee doen. Ik mag dan wel in Renkum zijn geboren, maar nog voor mijn tweede levensjaar verhuisde ik naar mijn groot ouders in Amsterdam omdat ik psychisch gestoorde ouders had, dei driegden hun drie kinderen te vermoorden.

Ik ben daarom ook geen gewone kruidenier van de hoek of kleine middenstander qua levensopvattingen maar houd wel mijn hand op de knip. Er wordt ontzettend veel geschreven en geschil derd, alleen al die tienduizenden gefrustreerde teken lera ren die allemaal ge mankeerd kunstenaar zijn.

Op die mid delbare scholen zijn de gymnastiek- de muziek-en de teken leraar toch altijd de luldebehangers van de school die door geen collega in de leraren kamer serieus worden genomen. Er zijn wat boeken en schilderijen in malkander geplamuurd en gemetseld door gefrustreerde leraren Nederlands en ziel ige, voortijdig gepensioneerde, overspannen tekenleraren met een hobby of huisvrouwen met een cursus van drie weken in het plaatselijke creativiteitscentrum, doch voorwaar, Ik, Fred van der Wal zeg U; de specie is schraal, de verf niet dekkend, het te veel aan lijnolie doet de verfhuid al snel inzakken, de brokkelige, verdroogde inkt belet een soepele schrijfstijl.

Ik heb er diepe compassie mee, diepe compassie! Die ontwikkeling is histories en logies gegroeid, maar het is rampzalig voor de ware kunstenaar.

Neem nou een stad als Amsterdam. Daar is geen ambiance meer; daar is in de zeven tiger jaren van de vorige eeuw het hart uit getrokken door de partij van de arbeid toen meneer den Uyl daar wethouder was en de negentiende eeuwse buurten dankzij zijn ruïne be leid zijn afgebroken. Ruime, kwalitatief goede huizen met de grond gelijk gemaakt, want modieus links heeft baat bij woningnood om de algemene onvrede onder salonsocialisten en aanverwanten vorm te geven.

De dissidente schrijvers en schilders in Rus land hadden het als onaangepaste, langharige, smoezelige tiepes, prima onder het communisme, passend bij die schraal hans filosofie. Zij werden tenminste nog gelezen omdat ze de heilige martelaar aan andermans kruis uit hingen.

Moet dat dan zo maar? Een beetje aan andermans kruis gaan hangen? Ik dacht toch van niet! Ze zullen me zien aanko men! De modieus linkse collegaatjes zijn me toch tolerant!

Maar al ga je als Nederlandse kunstenaar van de manlijke kunne in nylons van 15 denier, lederen jarretelgordel met ingelegde strass steentjes voor de reflectie, tangaslipje, de reetveter strak aangespan nen, de bikini lijn welgescho ren, doorkijkbustehouder en nylon onderjurk op je hoofd staan met de achterpoten wijd uiteen gespreid midden op de Dam bij het Verzetsmonument om de Internationale te zingen, dan heb ben ze nog geen enkele boodschap aan je, terwijl het toch een statement van belang is.

Een vingerwijzing naar gisteren, vandaag en morgen. Wat wil een mens nog meer? Abonnementen op de Candy, de Tuk en de Chick. En wie zal dat betalen? De kluizen van de kapitalisten? De vleespotten van Egypte. En waar zou dat nou allemaal aan kunnen liggen als de ver wachtingen niet uit komen? Ik heb tussen en meer dan tentoonstelingen gehad-no kidding- dus ik weet van de hoed en de rand in kunstenaarsland.

Voor mij een vraag voor U een weet of omgekeerd. En daarom kan het mij allemaal niks meer verdommen! Niemand hoeft mij wat te vertellen en al helemaal geen nieuwkomers in het kunstenaarsplantsoen zoals die dillettant R. Schrijvers, schilders en dichters zouden hun werk in eigen beheer moeten uitgeven bij een printing on demand publisher, daar hamer ik al zo lang op. Een eigen risico nemen. Met je werk zingend langs de deuren gaan met je hoed in je hand.

De gulp gesloten of op half zeven, zo lang de zipper maar gepoetst is en het invallend zonlicht weer kaatst. Reflectie is zo belangrijk, dat werpt licht in een duister bestaan. En verder is het bij mij van: Het hangt allemaal van de klant af, waar het naar toe gaat. Dat heb ik ook altijd ge daan. Je hoeft als artiest niet gelijk je eigen of andermans lul achterna te lopen, zoals gewoon in kunstenaarsland, maar lopen zal je!

Ook als je niet voor uit te branden bent, dan is daar de zweep en de elektrische vee stok! Ik liep met een stapel tekeningen en schilderijen op mijn hoofd balancerend joelend rond door het café leven van het Leidse- en Rembrandtsplein, terwijl ik toch een in- en in verlegen man bent van nature.

Een geweldige act met veel succes. Daar heb ik op een gege ven moment op een terras aan het Rembrandtsplein weer voor de tweede keer mijn jeugd liefde Aletta ontmoet eind six ties. Ze was nog steeds beeldschoon met haar lange, donkere haar en volle borsten, dei totaal niet hingen ondanks haar verkeren in hippiekringen waar echt alles getolereerd werd.

Ze studeerde Frans in Utrecht en wist alles af van het Fran se Chanson. Ik was ondertussen al weer voor de zoveelste maal verloofd maar Jantje zag eens pruimen hangen, dus nam ik haar mee naar huis.

We hebben nog lang zitten praten tot diep in de nacht, rookten een dozijn joints en trokken huilend van het lachen in elkaars armen de conclusie: Het bleef nog tot laat onrustig in de stad en op de knalblauwe driezitsbank.

Ik denk dat ik maar even een glaasje water ga halen, want ik krijg van pure emotie een droge mond of komt het door die slaaptabletten in combinatie met dat litertje wisky? Ik had tot niet te vreten dus ik heb van alles gedaan.

Ik moet geld in mijn broekzak hebben anders word ik vreselijk nerveus, ga stotteren, op mijn teennagels kluiven en rare bekken trekken naar portretten van onze vorstin in banken en gemeentehuizen, dat kun je zo hebben als genie. Ik ben in miljonair geweest door stom toeval, een jaar later was de poen weer op. In Amsterdam ben ik opgegroeid in de Concertgebouw buurt.

Het was een zegen voor mij, dat sjieke oud-Zuid. Ik ben om deze reden pas later met die buurt in mijn gedachten tot de definitie van mijn kunste naarschap gekomen. Elk huis verschilde van een ander huis en dat is de oorzaak. Het kunstenaarschap houdt trouw aan jezelf in; trouw aan die onbevlekte, bleke, bevende, zichzelf bevlekkende onze kere jongeling die je in je jeugd was, die in het hoge re gister met falset stem de zilverwitte schoonheid van de berk in het maanlicht bezong, terwijl de maagd naast je op een bed van mos gezeten er verveeld bij zat te wachten tot je uitgeluld was opdat ze dubbel gepakt kon worden.

Hoeveel kansen ik niet voorbij heb laten gaan! Ze gelden door mijn grijpgrage handen heen als zandkorrels. Als dat niet de ware aard van de powezie is, dat huilen te gen de maan en voorbij laten gaan hetgeen zich aan dient, dan weet ik het ook niet meer. Het ships that pass in the night complex! Wat willen wij eigenlijk met onze talenten? Zijn wij fla vlipjes als het geknookte riet dat wederom opgericht zal worden, maar dan uiteraard getransponeerd op een hoger vlak en wel dat van de volwassenheid op weg naar de Eeuwigheid?

Ik lijk gotdome wel een EO dominee met een uitgestreken pastoorssmoel. Ik knikte alleen maar, want het doorsnee recht op en neer neuken heeft nooit zo mijn interesse gehad als liefhebber van meer geavanceerde bizarre vormen van sex. Ik werd van vanillesex alleen maar moe en vond het een vorm van geni tale gymnastiek waar ik niet warm of koud van werd.

Ik ben nooit een doordrammer geweest, dus zocht ik mijn eigen oplossingen voor wat aangenaam ondernavels divertissement voor twee.

En of ik nou met een man of een vrouw in bed lag maakte me letterlijk geen reet uit. Het heeft allebei zo zijn char mes. Mijn vrouw stond uren lang voor de spiegel op zichzelf te geilen zoals veel mooie vrouwen. Frank had een nichterig ogend roze balboekje waarin honder den namen van vrouwen in alle soorten en maten vermeld ston den met telefoonnummers.

Ik vond het een vreemde hobby. Hij sprak graag over zijn veroveringen. De weg naar hun kut gaat door hun snoeperige, rozevingerige oortjes. Je moet het overtuigend brengen. Geen negatieve suggesties geven! En onderdehand vol gieten met drank, dan slaat de vlam pas echt goed in hun slipje!

En als ze week zijn sleur je ze in je Porsche mee naar je Pent house, draait de deur aan de binnenkant op slot, legt de sleutel op een hoge kast waar ze niet bij kunnen, scheurt ze gelijk de kleren van het lijf, maar ga niet verder dan de lingerie, want dat is de verpakking, die moet je nog even heel houden.

De taart moet goed verpakt zijn, an ders kun je beter gelijk door naar de Wallen om een wijf te scoren. En dragen ze katoenen hema hemmetjes en betonnen roze onderbroeken met een versterkt kruis gooi je ze gewoon over het balkon naar beneden en roept: Vullisman, kan deze zak ook nog mee? Wat ik je nu vertel is niks nieuws onder de Zandvoorste zon, maar wat wel nieuw is, beste vriend; je moet er Pico Bello uitzien in het uitgaancircuit, dus de Rolex vooral over de mouw van je nappa jasje zodat ze zien waar je de poen laat en je hebt natuurlijk een knoeperd van een portefeuille gevuld met lappen van honderd er in zodat de sluiting niet meer dicht kan.

De bekende tiet vol met poen en dat is de enige tiet die een man siert! Een dure after shave en vooral niet beginnen over je laatste druiper van verleden week en die steeds weer de op opsstekende herpes genitalis aan je lip, want dat bekt niet zo lekker, dan zie je de wijven wit weg trekken en is het gelijk lauw loene! Je moet het een beetje low profile spelen!

Het was een wet van Meden en Perziken. En het was de kunst om de Meden te mijden en de Perziken voor je te winnen als je voor de vrouwtjes ging met je lek kere ding. Ik herinnerde mij plotseling die adembenemende mooie vrouw, die zichzelf terecht aanprees als de supervrouw met de heet ste en natste perzik van Europa. Ze had niet overdreven. Je zwom gewoon met de vlinderslag naar binnen in haar warme binnenzee en wenste dat je er voor eeuwig kon blijven zitten borst crawlen. Allemaal jongens die er geweldig uit zien, met lichamen als de Hulk, mussels die beter wor den onderhouden in de sportschool dan een pooier zijn opge pimpte paarse bolide met naar boven open slaande de Lorean portieren onder houdt.

Kijk nou eens naar je eigen, Fred en geef toe; dat kon twin tig jaar geleden, die ongekamde luizebos, je geitensik, de onverzorgde schilferige huid, je kalknagels, je slechte ge bit, je hatelijke op- en aanmerkingen, die je voor wise cracks verslijt, dat shirtje met verfvlekken, die jeans met een versleten kruis, nog even en je ballen hangen uit je broek, die afgetrapte sport schoen en met gaten in de zo len, sokken, die je al een week aan hebt met knollen ter grootte van een vliegenzwam en een tieperende Danish Blue lucht verspreiden, je verkeerde kapsel, die ongeschoren, ar tistieke boeventronie, die onbetrouwbaar knipperende rood ontstoken ogen, dat wordt in deze dagen van Sin In The City niet meer getolereerd in de Sinners From Heaven Bar.

Nog voor je binnen bent tremt de portier je al met liefde de goot in en geeft je nog een paar trappen in je ballen na. Je zou je looks waar je als tiener mee scoorde eens moeten updaten als je tenminste nog een punt wilt zetten op jouw leeftijd. Je bent ook al in de veertig en zoals je er nu uit ziet is gewoonweg pathetisch! Je bent stil blijven staan! Nog even en het is voor jou helemaal voorbij en kun je in een schommelstoel een uiltje gaan knappen voor de brandende open haard, want bij jou brandt er dan helemaal niets meer!

Ook niet in je dames tanga slipje! Misschien dat je dan nog een demente, beschimmelde, inconinente opoe van negentig in de Wozoco kunt op duikelen, maar dat is dan ook alles!

Dan heb je het gehad, dan is het over en sluiten maar voor Freddy! En wil Freddy dat? Of wil Freddy ook nog wel eens van de kruk? Literatuur zei me niets. Het moest gewoon lekker lezen en als er maar op elke pagina sadomaso chische rituelen werden beschreven was het mij al lang goed. Hij ging maar door: Je moet er ook van onderen hot en heerlijk uitzien.

Je zal niet de eerste teef tegen komen die een schaar pakt en je lul er wel even af knipt, dat komt vaker door dan je denkt! Hans, een neef van mij, die liep stage in het Gasthuis, daar komen ze binnen zondag avond laat, in rijen van vier, het lijkt de kassa van de bioscoop wel, allemaal bloedend als een rund met een zak doek voor hun gulp.

Het heerlijk avondje is gekomen; trip peltrappeltrippeltrap! En dat heeft niks met de goeie Sint te maken, maar alles met het hoofdstuk onbemind. Die vrouwen zijn zo bijdehand tegenwoordig, die laten zich geen oor meer aan naaien. Naai me een kind, is ook voor goed voorbij. De Amsterdamse meisjes van zes tot zestig zijn namelijk ontzettend verwend in de discos en willen wel de lusten en niet langer de lasten.

Gelijk heb ben ze. Zij trekken als vrouw aan het langste eind. Of je moet homo wezen! Ze hebben keus uit de Grootste Ter Wereld Serie mannenvlees, die teven. Echt de Superbowl Pour Mademoiselle. De eredivisie, zal ik maar zeggen, Op zijn Frans dan! Ik houd zelf meer van Grolsch, dat tikt lekker aan om van Het Kanon maar hele maal te zwijgen, daar word ik helemaal gek van en ga dan gelijk op mijn hoofd staan lallen.

En wil je me in de geile hoek drijven, zet dan zes flesje Westmalle Dubbel klaar met een flessenopener en een wijd uitlopend bierglas, dan heb ik al na het derde flesje een kop als een rood gloeiend kanon dat op springen staat en begin me toch te vuilbekken.

Ik word losbandig van Westmalle Dubbel, dat is bij mij genetisch bepaald. Daar ben ik binnen drie seconden aan het bokken en snokken, dan voel ik mij een murw gesla gen prijsbokser die in de hoek van de ring in de touwen hangt en alleen nog maar sterren, cirkels en bellen voor zijn geestesoog voorbij ziet trekken temidden van engeltjes die op mijn tong piesen.

Moeilijk komt hij als misantroop uit zijn woorden, die hij als het ware zijn strot uit moet wringen. Alleen in zijn werk kan hij leven, beweert hij. Voorts wil hij de luiken niet geloken laten als in dat gedicht van Ida M. Gerhardt, maar openen naar het ongeziene om aldus als beroeps beeldend kunstenaar het onzichtbare in een vloek en een zucht zichtbaar te maken. Waar hebben wij dat meer gehoord? Hij munt voornamelijk uit in stilzwijgen, hetgeen een geheel nieuwe dimensie aan het genre vraaggesprek geeft, dat om deze reden nogal eenzijdig verloopt.

Neen, aan bekentenisproza van deze aard heeft de befaamde kunstenaar uit Couloutre sinds kort geen enkele behoefte meer. Niet dat hij zich schaamt voor zijn jaren aan de kweekschool voor on derwijzers te Bloemendaal, maar veel op geleverd heeft het allemaal niet, behalve een diploma waar hij nooit gebruik van zou maken en drie jaar lang een buitengewoon gepassioneerde, veel eisende, dominante, al te vrijgrage, goed gebekte, gehaaide vriendin, die er geen genoeg van kon krijgen in een duinpannetje naast de uitkijktoren op het Kopje.

Als hij terug denkt aan de vrijages in het hoge helmgras op Vlieland in loopt de griezel hem nog langs de grazzel.

Hij weigerde als gelovig gristen haar opgezwollen, natte hete tumtummetje aan te raken omdat hij geleerd had van meneer de dominee dat je zo iets gewoon niet deed als onbezoldigde kwekeling zonder hoofdakte voor het huwelijk. Pas als de bezoldiging was ingegaan en de vaste aanstelling een feit mocht je je vergrijpen  aan het willige maagdelijke lammetje mits de verloving een feit was.

Alhoewel…toen die augustus avond onder de stralende sterren hemel van Frankrijk de geheime bezoekjes van een gehuwde collega van de gastheer aan de nachtelijke homoseksjuwelen popula tie rond het standbeeld van de grote Hildebrand in de Haarlemmerhout in het gezelschap uitgebreid ter sprake kwamen werd hij in gedachten toch heel even terug gevoerd naar de vroege sixties van het Haarlemse Sodom en Gonorrhoe toen hij nog jong, slank, lenig, bruinverbrand met lang goud blond haar, achterna werd gelopen door onaf zienbare colonnes vrijgevochten, uiterst ontuchtige mannen en vrouwen, overborrelend van neukdrang in hunne tegenna tuurlijke bronst, die bij het passeren snuivend en gnuivend verhit zijn geur op snoven.

Al hinnekend en briesend met het schuim op de bek en het geslachtsdeel paraat, recht zoals die staat en gaat. Het leek de Alles Kits O. K Corral uit Black Beauty wel. Als paarden de stal ruiken…dan gaan ze hun lul gebruiken en klep peren voort met de oogkleppen op tot aan den ein der. Het witte flesje Old Spice met rode opdruk deed sowie so wonderen van boven en van onderen bij onze geurige artiest, dei gelijk de woestijn opbloeide als een roos.

Body language deed de rest. Fred van der Wal was in die dagen niet sterk, hij rook sterk. Soms wel eens naar Boldoot. En toch liep hij overdag in het volle, ontmaskerende zon licht in het Bloemendaalse bos niet loeiend van geilheid rond in zijn strakke, roze broek, hetzij heupwiegend en schuddend met de billen rond in het Kennemer struweel om met klokkende geluiden de overbekende homo roep te kwink eleren.

Omdat hij dat niet nodig had. Doch Gij geheel anders, spreekt de Schriften, als de duis ternis was ingevallen. De spitse tepels, die beide lustvolle knoppen, in erectie, gelijk een willig wijf. En laat hij zich nou als zestiger sinds enkele jaren in deze nieuwe eeuw parfumeren met het dure merk Opium. En mij aanraadde een volgende keer een flacon Grey Flannel aan te schaffen bij een bezoek aan Amsterdam, het Sodom en Go norrhoe van het Noorden.

De hem door een wazige Groningse fotograaf toegedichte arrogantie en agressiviteit, zo blijkt al na een klein half uurtje, bestaat in het geheel niet. Dat moet een enorme vergissing zijn van deze pro vinciale zegsman.

Kwaadsprekerij van een stel Groningse culturele ontbijtkoe en. Hij zegt zelfs een buitengewoon bedeesd man te zijn en dat de vrouw in al heur gestrengheid overheersend de baas in huis is waar hij zich overigens met liefde bij neer legt, want als ieamnd de knellende banden van het huwelijk en het klappen van de zweep kent….

Niet dat hij ook maar iets met deze mededeling bedoelt, maar voor de zekerheid en om duidelijkheid te scheppen over zijn masochistische in borst. De verhoudingen moeten nu maar eens in alle openheid worden vast gelegd. Slechts een nadrukke lijke vorm van zijn zelfbewustzijn wil nogal eens een niet al te ruim bemeten Hollandse huiskamer vullen als de fles niet meer gevuld is, ja, dan wil hij nog wel eens lastig en rumoerig worden, veel eisend ook en verandert zijn zoetgevooisd stemgeluid in bars gebas en zijn vrouwelijke, sierlijke gebaren in stamp voeten, maar is dat zijn schuld als hij met zijn kalvinis tische klauwen wild in het rond gaat molen wieken?

Dat ligt allemaal aan de slijter en aan zijn eigen habit. Over de grote dorst en de bodemloze put. De tandeloze tijd van Sisyfus met het emmertje de berg op en neer.

Als dat geen metafoor is voor het kunstenaarschap weet hij het ook niet meer. Dat schiet niet op. En hoe het tij tegen had toen het ples tik boterhammenzakje nog niet was uitgevonden, zodat hij die niet om zijn schoenen kon binden als waterkering wan neer er weer eens vuist grote gaten in de zolen zaten, want wie geen cent te makken heeft in het begin van zijn kunste naarsloopbaan zal zich geen nieuwe zolen onder zijn hoeven aan laten gieten.

Wij tasten elkaar in figuurlijk opzicht en heel formeel voorzichtig af en vinden elkaar in onze waardering voor de boekenrubriek van Martin Ros.

Mogen wij ook even? En heeft de beminnelijke Marlou Witzel te Haarlem hem niet het web adres van deze boekbespreker attent door gemaild? De kunstschilder blijkt verder merkwaardig genoeg zeer op vormen ge steld blijkt al spoedig en respecteert ieders privacy. Sinds kort houd hij zelfs zijn handen thuis als niet uit drukkelijk anders word vermeld op aanvraag.

Tenminste voor drie minuten, langer niet, want alles heeft zijn grenzen. Hetgeen wij al eerder vernamen van de Rotterdamse R. Zeker weten, want vetes zijn er toevallig niet voor om bij te leggen en meningsverschil len dienen gekoesterd te worden tot de dood er op volgt.

Nee, niet met R. Nee, deze keer heeft hij het niet zelf aan getrokken. Linge rie van zijn kennissen is terra incognita en als zodanig verboden gebied. We kunnen niet alles hebben. Het bleek zijn maat niet en het kledingstuk was nog klam.

Hij gaat nog altijd voor 84 dubbel D cup en knalde laatst nog uit een dure beha van zijn vrouw, die daar niet blij mee was. Dat zal hem geen tweede keer gebeuren! Als wij het achteraf buurtzaaltje binnen komen waar de le zing door de miskende beroepskunstenaar zal worden gehouden kijkt hij zuinig. En al helemaal niet voor niets.

Ik ben er namelijk zwaar op tegen. Omdat ik niets te zeggen heb, wat U kunt be grijpen met Uw eenvoudige verstand. Gaat U maar eerst eens een onsje hersens halen bij de slager, dan spreken wij verder. U heeft namelijk geen benul van mijn peilloze diepten, weet U en ik kan het ook niet uit leggen.

Zal een luis in de pels begrijpen wat een ijsbeer hem te zeggen heeft of vice versa? Ik ben namelijk een genie ondanks mijn eenenzestig levens jaren. Of misschien juist daarom. U niet al journalist, dat zie ik zo aan Uw oogopslag dat U geen genie bent, dat spreekt vanzelf. U schrijft over leuke wandeltochtjes en vreetpartijen in verweggistan.

Verterderende stukjes in de kunstrubriek die helaas als kut op Dirk slaan, voor zover Dirk niet op kut slaat.

Alleen artistiekerige, ijdele be roepsdorpsoudenhoeren geven lezingen en schrijven leuke stukjes over die kerk in Vezelay of magiese plekken in de Bourgogne. De weg naar die steenhoop te Vezelay toe loopt stijl omhoog.

Wat omhoog gaat, gaat ook weer naar beneden. Heeft U daar wel eens aan gedacht? Een eeuwenoude Hermetische Wet! Zo boven, zo beneden! Ik weet dat als belegger heel goed, dus begin ik daar liever niet aan.

Het leven is een vicieuze cirkel in de vorm van een liggende acht, dat dachten de Romeinen ook al. En moet ik daar dan soms blij mee zijn? Of opgetogen over monsterlijk grote kerkgebouwen?

Is de Paus soms Rooms? Liever een pikketanussie, want dat gaat er altijd in! Ik wil niet gelijk zeggen dat het symbolisch is, al die op en neer gaande wegen, maar toch denk je soms in je beste mom enten, ach, wat sodommieter toch op.

Alle wegen in de Bourgogne komen ergens op uit. Je hebt mensen met een tiet vol poen of met een tiet vol inspiratie. Er is geen middenweg, behalve in de Water graafsmeer, vlak bij het Mariotteplein. Ik droom de er van op mijn veertiende de volgende dag wakker te worden als een meisje met een paar knockers uit de Weltmeister Zwaarge wichtklasse.

Dat was toen nog unike om daar over te romen. Nu wil iedere jongen die een knip voor zijn neus waard is een paar tieten. Toch druipt de twijfel en de zwaarmoedigheid soms van mij af, dan ween ik des middags van vier tot vijf om het leed van de wereld, net als Jan den Ouden, die geblondeerde relnicht uit evange lieland. Pas maar op dat je er niet net onder zit als ik tranen met tuiten ween, voor je het weet zit je van top tot teen onder de smurrie als bij het modder worstelen.

Ik heb de Zwiggelter kunste naarsvereniging uit Drenthe nog eens een lezing over mijn werk toegezegd, maar dat is toen afgeblazen op gereformeerde grondslag. De kerkeraad was in opstand gekomen. De mannen gingen staan en de wortels ook. Men kende mij wel van horen zeggen en vond mijn werk je reinste pornografie, deelde de tekenleraar Jan van L.

Ik was daar niet wel kom. Ja, die brief heb ik nog, die zit in mijn archief. Dat krijg je met een zit tend beroep, dat roept schotschriften op. En ik had niet eens geschreven dat zij een afgelebberde, kortgeknipte kuttekop was, omdat ik haar wilde sparen uit collegiale overwegingen.

Ze heeft mus sels als een bootwerker heb ik gehoord uit gristelijke kunstkringen, maar moet wel hoognodig haar in tiem laten liften, want die is gelijk een snellift op de begane grond aangeland en dankzij een sto ring gestopt. En verder is het daar in dat griffermeerde Kampen van Haal op je wekker, snot smaakt lekker, omdat het er altijd waait aan het water!

Wat is de schepping dan toch mooi, van uit andere hoeken genomen. En dat verzin ik niet ter plekke. Die calvinisten zijn namelijk buitengewoon agres sief, laat ik U dat vertellen. Ik vind dat zo treffend, net als dat spreekwoord dat gold toen het homohuwelijk nog niet was ingevoerd: Daar vinden wij elkaar woorde loos in, dat gaat diep, heel diep!

Soms vallen wij als kunstbroeders elkaar in de armen als we elkaar treffen bij de EO producer Hans van Seventer en zijn echtgenote JoAnn, die ondanks haar rheumatiek en kruipknie dansend een schaal dampende brownies binnen komt brengen. Die kleffe troep is met een halve liter Pepsi nog wel weg te werken en het mens je bedoelt het van huis uit heel goed!

Ik zal er niets van zeggen. Brownies zijn nu zelfs mondjesmaat verkrijgbaar in Irak. Over een paar jaar lopen daar net zoveel goed gevulde vetzakken rond als in de V.

De export van de kamerbrede coca cola dictatuur. Ik heb niets met Amerika. Ben wel een paar keer uitgenodigd om er naar toe te gaan, maar ik enca nailleer mij niet met cowboys! Ik durf niet te vliegen! En de stoomboot vaart niet meer! Ik ben sowieso in een verkeer de tijd aangeland! Een misfit en een displaced person heb ik mij altijd gevoeld, gotbetert! Toevallig bijna even veel mannen als vrouwen die avond. Wat hebben we genoten!

In één woord geweldig", zegt de organisator na afloop tevreden. Een EO man kijkt wat besmuikt. Fred van der Wal heeft iets waars, maar onaardigs gezegd over zijn omroep en dat kan hij omwille van de smeer en een moge lijke oekaze van directeur Andries Knevel niet zonder te knip pen zo maar uitzenden.

Een paar fijnchristelijke fans met een gebroken bierglas al vast dreigend in de hand dringen naar voren en eisen op hoge toon een handtekening, want anders willen ze wel even het gezicht van de spreker verbouwen. In elk geval zullen zij een klacht indienen bij de commissie voor gelijke behandeling als ze over het hoofd worden gezien en dan gaat meneer van der Wal een zware pijp roken.

Een vraag uit het publiek: Ruzietje hier, een brouille daar, een vrolijk drankgelag bij mijn zeer goede, charmante vrienden Wim en Anneke Koster in de Cher, een onderhoud bij de begaafde musicus Jan Bartlema en zijn verstandig ogende gade, enkele dagen bij de gastvrije, vrolijke Madeleine en Karel van Wieringen, hetzij in de Cher het aanschouwen van een extaties dansende, verlepte dame op leeftijd waar de vellen bij hangen, woonachtig te Koudum, die in een enig, zwart cocktailjurkje-wat houd ik toch van zwarte jurkjes- op naaldhakken in een zompig weiland al kronkelend een wulpse paaldans om een fictieve paal uit voert- werk in uitvoering- in wie ik aan de goudkleurig ke tinkjes om de enkels van haar dikke beentjes —ik dacht, waar ken ik die ketting ook weer van- de dankzij buitensporig alcoholgebruik licht verkreukelde T.

Je hoort wel eens zeggen: Of dan denk ik weer in het diepste ge heim aan de beminnelijke Ria M. De kunstschilder John Verberk, de enige Amsterdamse kunstenaar met een pitbull kop die niet gemuil korfd is noemde mij een Ouwe Rukker, maar dat is enigszins bezijden de waar heid.

Nimmer ben ik een in fluweel gehulde bleke jongeling geweest met de vliegende tering die zich zelve hunkerend zat te strelen op een niet nader te noemen plaats in een afgesloten torenkamer voor een Edwar dian zilveren spiegel, want ik heb geen verstand van antiek en doe het liever op de slaapkamer of in bad, dat is wat gerieflijk er. We moeten niet vergeten ons zelf maar eens flink te ver wennen op gezette tijden, want alles heeft zo zijn uur en zijn plaats zegt de Grote Prediker.

En wie wil het beter weten? Ik ben verder bezig met een verhalenbundel waar ik de titel nog niet van wil noemen, want dat is me een vondst, gotsamme…om over naar huis te schrijven, maar niet door een journalist in de derde klasse van de CAO voor de journalistiek zoals U, want daar heb ik minachting voor.

Als ik U de titel van mijn bundel hier ter plekke vertel kunt U misschien wel van vreugde een kuitenflikker of een dub bele axel en een roffel met Uw achterpoten op de tap kast gaan slaan, weet je veel wat de mens zich in zijn hoofd haalt in mijn aanwezigheid, daar kunt U nog raar van staan te kijken, dus doen we dat maar niet, want ik wil vooral niet in het openbaar gecorrumpeerd worden door der den, weet U. Ik ben een uiterst discreet man en geen kange roe. Ik zeg U dat voor de zekerheid al voor de tweede keer.

Er lopen heel wat rare mensen rond tegenwoordig als ik zo om mij heen kijk. Het komt uit alle gaten en hoeken. Ik heb onlangs vernomen dat een zeventien jarige jongeman van zeer goede huize vier hoog bejaarde vrouwen in aanleunwoningen verkracht te. Het zijn rare tijden. Het moet zo shocking blue voor die arme jongen zijn ge weest! Zo ver zijn wij al afgezakt. Je weet niet wat de toekomst brenge moge, mij geleidt des Heeren Wil, maar daar hoop ik voor gespaard te blijven.

Aan de andere kant, als ze aandringen ga je misschien toch nog overstag, vooral als het een flinke kluit oplevert en dan denk ik toch wel aan een bedrag van zes cijfers voor de komma. Ik ben een ontzet tend meegaand tiepe voor wie mij kennen. Zo plooibaar en kneedbaar ook. Ik schrijf niet met weerzin, doch met grote vreugde. Soms zit ik zelfs hardop te schateren en snelt mijn echtgenote toe, die denkt aan een attaque of een aan val van tijdelijke waanzin. Kan ik er wat aan doen dat ik de leukste thuis ben?

Daar zal je mee geboren worden! Ik schrijf omdat ik dit alles niet verloren wil laten gaan. Is er een nobeler motief? Neen, neen en nogmaals neen! Gij hebt hier heldhaftige bewegingen gehad zooals de Algemeene Werkstaking. Wij hebben groote manifestaties gekeild van 2DO. O0O betoogers zooals gij ook te Brussel een paar jaren geleden -Joch de strijd was anders. Wij hebben zulke groote nijverheidsmassas niet als gij.

Wij hebben meer platteland, doch, wij 'ooêten het erkennen, die meer gevorderd zijn. Vcor het Zuiden hebben wij Limburg en Braband, die ver weg hebben van hier uw Limburg en de Vlaanderen. Do eerste gekozene onzer partij kwam uit friesland en niet uit de steden. Een ongunstig verschil tusschen ons en u is dat wij geen groot massale proletariaat hebben als gij hier. Gij hebt hier de koolmijnstreken, Charleroi, de Borinage, Mons, Luik, enz. Daartegenover Lebben wij een gunstig verschil, het platteland dat ons veel leverde.

Het is zooals overal, zoolang de socialistische partij er niet was, sprak men er niet over. Wanneer wij niet werkten ieed het niemand anders. Dit was tijdens de Bataafsche republiek, van de jaren tot Willem V was weggejaagd naar Engelanti, en lan trad die republiek in de geschiedenis. In die konstitutie stond het A. Dit was het A. Men koos niet rechtstreeks de volksvertegenwoordigers naar lusschenper'sonen, die dan de volksvertegenwoordigers aanduidden. In alle gevallen bestond het A.

Het iseft echter niet lang geduurd, doch het beginsel was er toch. In begon feitelijk de kiesrechtstrijd, ten gevolge van den kapitalistisohen druk: De eerste pogingen der arbeidende klas zijn steeds woest en wild, omdat ze uit de ellende gegroeid rijn. Zoo ook nwe beweging van Overal hebben de arbeiders het leger en de andere kapitalistische machten tegen zich gevonden, en dat wekte natuurlijk de aandacht der werkende klas, die aldus ondervond dat de wet enkel de wachthond is der brandkast van de kapitalistische klas.

Aan ons den Staat e, en dat kan maar door Stemrecht. De eerste kiesrechtbeweging in Holland is door do aanhangers van c Weg met den Staat 3 bedorven geweest. De geesten waren ióó opgewonden dat men zich aan revolutie 'erwachtte. De hollandsche bourgeoisie, Cie li»re voorbeelden zoekt in hetgeen de engeliche doet, deed eene eerste herziening der grondwet: Wie voor van twintig tot honderd twintig gulden rechtstreeksche belasting betaalde, was kiezer. Dat deed het cijfer der kiezers stijgen van op SOOO.

Domela Nieuwenhuis, de groote leider van destijds, word onder dat stelsel tot volksvertegenwoordiger Jjekozen. Maar toen was het weer uit. Doch Domela kwam tnsschen en besloot geen deel te nemen aan de verkiezing. Hij was intusschen anarchist ge-worden. Het gevolg hiervan was dat de eerste kieswet verworpen werd in De 20 gulden weiden geschrapt.

Er werd in de plaats gezet dat men teekens van gezondheid geven moebt, van maatschappelijken welstand eu ook de geschiktheid om kiezer to worden. Een liberale minister legde dit aldus uit: Daartegen is een hevige strijd begonnen.

De klerikalen waren er unaniem tegen en ook een deel der liberalen. Die wet werd in de Tweede Kamer verworpen en is dus niet tot stand gekomen. Hadde er dan eene krachtige beweging geweest, dan ware ze aangenomen geweest. Het ia treurig daaraan te denken. Alles ging op in de direkte aktie, zooals Domela zegde, en door ons de verrekte aktie werd genoemd. In werd de Kamer ontbonden en had eene nieuwe verkiezing plaats. De nieuwe meerderheid was in den geest als deze die was gevallen, doch meer doktrinair.

Dan werd de kieswet gemaakt die nu nog leeft en bij ons de kieswet Sam geheeten. Daarbij zijn ook kiezers zij dio 5 fr. Op het platteland is het kleiner.

Ook zij die gulden winnen gulden op hot platteland , maar slechts twee patroons hadden op 2 jaar. Verder kiezen nog zij die frank op het Grootboek hebben, om 50 frank op de post hebben 13 maanden lang. Dat idioot kiesstelsel hebbeu wij 20 jaren -jehad!

Er waren dan , kiezers, waarbij het platteland het leeuwenaandeèl had: In de op touw gezette kiesrechtbeweging tegen de bestaande kieswet, tonden wij alleen: Bij de stemming bleek dat zich 32 van de 52 liberalen voor de motie uitspraken. Dit bewees dat de iineralen er voor waren. Wij moeten hier tusschenin brengen dat na den anarchistischen invloed die spoedig verdwenen was eene krachtige Sociaal-demokratische beweging was ontstaan.

Er werd besloten eene systematische beweging voor A. Toen het komitée met de radikalen in betooging hielden te Utrecht, werden dezen bang. Minister Treub moest er spreken onder de roode vlag, en daarna was het met hem gedaan. De beweging groeide aan;.

De vakvereenigingsorganisaties werden talrijker, die uit het anarchisme werden losgerukt. Het Nederlandsch Vakverbond werd sterker en groeide. Hier bijvoegen moet ik ook, dat van tot de regcering Kuyper, klerikaal, de regeering in handen had. Kuyper heeft veel gelijkenis met hier uwen Wdeste, alhoewel hij niet zoo conservatief is. Hij voelt beter wat er in do volksziel, in den kleinen man omgaat. In den vollen zin des woord is hij geen konservatief.

Hij heeft talent en tracht alles te pakken wat hij kan. Deze heeft tegen het A. Zijne partij noemt zich anti-revolutionnair. Dat doet ze omdat ze ingaat tegen de fransene revolutie. U zult me afvragen wat doet de fransche revolutie bij ons in Holland. Die heeft beginselen der rechten van den mensch. Volgens Kuyper heeft de mensch geene rechten. Alles komt van God, en Hij alleen heeft rechten. Hoe moeten de rechten nu aan de maatschappij gegeven worden. De mensch heeft geen rechten, maar de gezinnen.

Volgens Kuyper geene personen, geene individuen, maar de gezinnen. Hjj is dus tegen A. Zijne wet noemt hij de Organische kieswet, waarbij het hoofd van het gezin, al was het eene weduwe, kiesrecht heeft. Indien men dit moest omzetten in wet komt mon tot de gekste dingen. In de behandeling van die kieswet raoest men zulks overschrijven, en dat ging niet -remakkelijk: En dat mocht niet. Men heeft er dan op gevonden dat een gezinshoofd kiesrecht had en ook die personen die een kachel in huis hadden!

Wij hebben dat kiesrecht zoo bela-chelijk gemaakt als het maar kon. In viel het ministerie: Maar, onder de oppositie was er geen akkoord; de unie-liberalen waren tegen algemeen kiesrecht. Het liberaal ministerie kou het niet houden en het werd door een klerikaal vervangen, nadat de oorlogsbegrooting was afgestemd.

Aan dat nieuw ministerie is, volgens mij te danken, de flinke verzet-geest die onder de arbeidersbevolking is gekomen; het trad umsdag 10 Februari 19t«fanatiek tegen de werklieden op, door i..

Het wilde daarbij eene reactionnaire grondwetshervorming doorvoeren. Het petitionnement werd op touw gezet voor mannen en vrouwen. Het is een reuzenwerk geweest. Ik heb het in Amsterdam van dichtbij gezien. Maar in het platteland heeft het 't bijzonderste geweest. In het Noorden van ons land heeft men de Calvamsten. Die minstens zoo fanatiek zijn als hier uwe katholieken. Daar was het niet om te doen om vele handteekens op te halen, maar om propaganda te maken. Onze propagandisten hadden hunne besliste opdracht te zeggen tot die menschen waarom het gaat en wat met A.

He petitionnement had voor gevolg dat duizenden leden voor de partij werden gewonnen; dat duizenden lezers voor het blad «Het Volks werden gewonnen alsook voor onze kleine bladen. Men moet weten dat «Het Volk» lang gesukkeld heeft. Het werd in opgericht en men moest zien langs alle kanten geld op te rakelen om dc gaten te stoppen die er in geslagen werden. Wij hadden te koncurveeren tegen groote bladen, die tweemaal daags verschijnen aan 10 centen per week. Die bladen kunnen dit doen door de talrijke advertenties.

Het petionnement bracht ons lezerstal van «Het Volk» van op abonnés! Ik zeg nu niet: Groote groepen werden bij de partij aangesloten. De vakvereenigingen waren gegroeid en het Algemeen Vakverbond steeg van 36, op 80, aangeslote- nen. Wanneer gij goede mannen, propagandisten wilt vormen, stuur ze dan op huisbezoek.

Wij hadden dit reeds lange jaren, gedaan, maar in verkiezingstijd. Toon Toelstra in uit de Kamer was gevallen en dan in Amsterdam III de tusschenverkiezingen plaats hadden, is er niet één kiezer geweest die niet bezocht werd. De bourgeois ook, die werden door de intellektueelen en de kunstenaars bezocht. Voor het petitionnement moeten alle mannen en vrouwen er op uit Dat werk moet met de grootsta.

Eerst moet de weg verkend en de propagandisten uitgekozen worden om. Op het platteland heeft men zijn best gedaan, zoodat men in sommige gemeenten van: Frifisland mag zeggen,- dat. Zaandaam hebben we te danken aan het petitionnement. Onverschilligen voor do vakvereeniging werden dikwijls Bezocht. Wanneer het met de eene propagandist niet ging, dan werd eene andere gezonden.

Was het een katholiek, dan werd weer een andere gezonden. Had men met de vrouw de meeste moeilijkheden, dan ging eene vrouw. Dat heeft gemaakt dat de onverschilligen wakker werden geschud. Het verloop der beweging heeft ons bewezen dat er alleen iets te winnen is wanneer men er naar toe gaat, hen opwekt en alles duidelijk maakt. Daarvoor is het Petitionnement. Wij hebben rekruten gehaald en nu zeggen we.: Drie zetels werden ons aangeboden. De partij heeft niet gewild dat wij deelnamen aan een bourgcoisregeering.

De partij meende in meerderheid dit niet te moeten doen. Ik wil zeggen er persoonlijk voorstander van te zijn geweest het aan te nemen tot het A. Dan konden we weer op eigen beenen loopen. Het ministerie is nu liberaal, doch hangt af van eene liberale partij. Het noemt zich een extra-parlementair kabinet. Het is als of er noch linker- noeh rechterzijde bestond. Het bestaat alleen om te komen tot het A. De ininister-persident Cort van der Linden onder andere, is voorstander van A.

De vraag is nu of de politieke omstandigheden zullen toelaten om het tot stand te brengen. Sinds den val der klerikalen is de haat dezer groot en men ligt op loer om het ministerie te doen vallen. De klerikalen daalden immers.

Het aal u niet moeten verwonderen dat we eens of morgen iets stemmen dat ge niet van socialisten zoudt verwachten, maar waardoor wij A. De klerikalen zullen het er op toeleggen het gouvernement te doen vallen, en zoo kan bet wel gebeuren dat wij voor dit jaar er kunnen toe gebracht worden de oorlogsbegrooting te stemmen, om te verhinderen dat het gouvernement valle, om er een slechter te krijgen, dat de oorlogsbegrooting hooger opvoert.

Wij staan dicht bij het Algemeen Kiesrecht en wij zouden wel dwaas zijn, door eene onvoorzichtigheid dat wapen uit ons eigen hand te slaan. In de troonrede werd reeds het kiesrecht voor mannen aangekondigd.

Te verwachten is,dat zij opvolgentlijk kiesrecht voor gemeente, provincie en dan voor Kamer zullen krijgen. Wij hebben het grootste werk achter den rug. Wij herinneren ons uwe staking van die wij do kans hadden te volgen. Ik ben dan dagelijks naar Luik geweest, waar ik de beweging van nabij zag.

In is de staking verloren en heelt ze niets opgeleverd. Do laatste staking van is de indrukwekkendste geweest, omdat ze precies wisten wat ze wilden. Wij hebben dus deze bewegingen niet gekend.

In en hebben wij gemanifesteerd in Den Haag, bij de opening der Kamer. Deze manifestaties waren grootsch, en raen moet inzien dat de deelnemers hun werk moesten verzuimen. Men moest van Amsterdam en elders naar Den Haag, waar de residentie is. Deo Haag is eene aristokratische stad, waar alles schitterend is geslagen. Wij hadden het verlof van den burgemeester ontvangen te manifesteeren, doch het petitionnement mochten we in de Kamer niet aanbieden.

Alles was door soldaten, maréehaasses, gendarmen afgezet. De minister was voor ons niet te spreken. Dat heeft de klerikale partij wel stemmen gekost. De tweede maal hadden we geen verlof gekregen om te manifesteeren.

Dat moest niet ieder jaar gebeuren. Wij hielden eene groote meeting op het sportterrein. Wij hielden niet één optocht maar wel tien, na de meeting. Hoeveel duizenden hieraan deelnamen kunnen we niet zeggen. Doch de manifestatie was grootsch. Do Haagsche arbeidersklasse heeft dan ook meegedaan. Het volk had getoond ernstig het A.

Bij de verkiezingen heeft het dan ook bewezen dat het inderdaad zoo was. Dio stemmen kannen geen maatstaf geven van de macht van 't volk. Dit weten de meesters maar al te goed. Wij kregen , handteekens. Aan u zelf zijt gij verplicht er , te hebben!

Uwe vakbonden, coopera-tieb, mutualiteiten, politieke bonden zijn Hoeker georganiseerd. Wij hebben er de beste uitslagen mee gehad Ik hoop dat wij samen toet A'. De cijfers van den aangroei der partij moeten een spoorslag zijn om hier te does wat daar is gedaan!

Ondanks onzen vorigen oproep gaven sies tot hiertoe geene andere partijgénooten aan. Gezel De Visch zal de werking van het petitionnement uiteenzetten. Al wie sanden triomf van het A. S, wil helpen, zal op post zijn. Groot treinongeluk in de statii Brussel-Noord De trein, die om ] uur 32 uit Gent ver-i trekt, en om 2 ure 40 te Brussel moet aanko»!

De schok was zeer hevig en al dë reizigers werden door elkander geslingerd.! De statieoverste begaf zich onmiddelijkj met een ploeg werklieden ter plaats en na! Men kent de oorzaak der ontriggeling niet.

De ontroering onder de reizigers was zetn', groot. De volgende gewetste reizigers lieten zich! Ernest Herrernans van Eede;: Allen bevonden zioh in de achterste -ijfcai-' gen van den trein. Alwie goed handelt vindt in ons blad een advokaat, zonder bluf of vleierij, recht voor de vuist..

Het spijt ons dat wij van oneen klerikalen confrater hetzelfde niet kunnen getuigen, in hem vindt het schepenencollege een stelselmatigen afbreker sinds MM.

Siffer en Van de Vyvere er niet meer in zetelen. Dit is nu weer het geval met de nieuwe belastingen, waarvan wij de noodzakelijkheid hebben aangetoond en waarin ook de katholieken aan hun deel verantwoordelijkheid niet zullen ontsnappen. Fondsenblad bestrijdt die nieuwe belastingen en onder andere die op de gaz en op de electriciteit. Vooreerst komen de regiën aau de beurt. Het klerikaal blad schrijft hieromtrent: Wanneer een openbaar bestuur eenen openbaren dienst inricht, dan moet het zijn in het openbaar belang en om wel te zijn moet die dienst ingericht worden aan den kostenden prijs.

Dan werkt hij in het belang van elkeen. Als een openbaar bestunr eenen openbaren dienst inricht om winst te verwezenlijken dan is dat niet rechtvaardig. Het openbaar bestuur stort de winst in de gemeentekas, en met dit geld betaalt het andere openbare diensten: Dat is niet rechtvaardig. De gaz van Gent heeft verleden jaar eene winst opgebracht van duizend frank. Laat ons veronderstellen dat uien met dat geld den policiedienst heeft betaald. Dat wil zeggen dat de gazaboniienten alleen den policiedienst hebben betaald, die ook ten nutte is gekomen aan degenen die.

In de andere diensten betalen de gazabonnenten zooveel als de nietabonnenten. Voorzeker nietl Dat alles beteekent nieniendalle.. Gij vindt dat zulks onbillijk is omdat' dei gazverbniikers dan alleen zekere oit-l gaven dekken, wjftirvan de niet verbrui-' kers vrij zijn. De zaak ia dat er geld moet zijn. Waar het te halen'? Dan vervielen de verhooging op ga»v en electriciteit ineens. Maar de regee--' ring belet hem die belasting in te voe. Keurt Fondsenblad dc daad van zijn-- gouvernement goed?

Doet het zulks niet, dan beteekenen zijne kritieken niemendalle. Fondsenblad raakt ook een ander punt aan, als volgt: Het is zeer wel verstaan dat de stad meer geld noodig heeft naarmate dat het leven duurder wordt. Als de stad hare bedienden. Als het leven duurder wordt dan is het 't «elfde alsof het geld van waarde verminderde, en men kan met hetzelfde geld dezelfde hoeveelheid evenwaardige koopwaren of werk niet koopen.

Dat spreekt 1 Maar het is onjuist, in zekere mate, te zeggen dat de stad hare lasten moet verhoogen naarmate zij zich uitbreidt. Inderdaad, als de stad zich uitbreidt,dat er nieuwe straten getrokken worden, dan vermeerderen ook de inkomsten, want langs de straten worden huizen gebouwd die lasten betalen.

Dus de bekentenis is er: Het ware moeilijk het verkeerde te beweren en nog moeilijker om het te bewijzen. Er is overigens een algemeen verschijnsel zonder uitzonderingen ; naarmate de steden grooter, talrijker, enz. Vraagt Fondsenblad soms voorbeelden?

Pardon, er worden wel geheele wijken ingelijfd in het gemeentegebied. Deze gronden kosten geld en soms geheel veel geld. Weet Fondsenblad niet, of wil het niet weten, dat er van die gronden zijn die jaren en jaren braak liggen en renten opeten in plaats van geld op te brengen? Fondsenblad weet dat zoo goed als iemand,maar er moet een zondebok zijn. Nu dat zal niet afloopen zooals onze heilige confrater het hoopt en verlangt.

Zijne vertegenwoordigers in den gemeenteraad gaan hun goddelijk licht laten schijnen. Laat ons uit het schrijven van Fondsenblad iets onthouden: De voorgestelde lasten staan Fondsenblad niet aan! Wij verwachten dus de nieuwe practische voorstellen der katholieke gemeenteraadsleden, die zeker beters zullen gevonden hebben.

Ons blijkt het meer en meer dat een ernstig en grondig debat onvermijdelijk "is over geheel het belastingstelsel. En het zal tën slotte blijken dat de meest getroffenen de armen zijn, wat men'ook invoere of doe en dat de belasting op het inkomen de eenige is, die de rechtvaardigheid het meest nabij komt, zonder ze daarom volledig te verwezenlijken.

Aan onze Haven Ik heb met genoegen het artikel van gezel Wieme onder bovenstaande hoofding geleeen. Gezel Wieme brengt hulde aan het syndikaat onzer socialistische dokkers, voor wat het al gedaan heeft ten voordeele onzer dokkers cn de haven in het algemeen. Ik sluit mij ten volle bij dezen welverdienden lof aan; bij de stakingen aan de dokken heeft het syndikaat zich altijd knap gedragen; in de onderhandelingen op het stadhuis, waaraan ik deel nam ea soms door mij voorgezeten, hebben de afgevaardigden van het syndikaat zich met moed en verstand aangesteld, en werd het syndikaat meer dan de kantoren erkend.

De haven «elf zou er veel bij winnen. Wat de verlichting der haven van Antwerpen aangaat, gezel Wieme sal mij toelaten te zeggen dat, wat wij in onze haven. Wij willen dat de stad ten volle haren plicht vervulle voor de verlichting der haven, maar dat de kantoren diensaangaande bok hunnen plicht doen, ïooals, volgena gezel Wieme, de antwerpsche kantoren. Er zijn te Gent kantoren die goed Iran liangaar verlichten aan een tarief met de stad overeengekomen. Hadden de overige kantoren aldus gehandeld, da verlichting der haven ware opgelost geweest.

Wij hopen wel dat de kantoren, invoerders en andere firma's der haven,on» daarin zullen helpen en dan komt zeer gauw eene volledige oplossing der verlichtingskwestie. Wij hebben, om oeze gewichtige kwestie te verhaasten, alles gedaan wat in onze bevoegdheid valt, daar de verlichting voor ;nze haven eene levenskwestie is. Inderdaad, hoe beter de haven verlicht ia. Want bet is algemeen geweten dat de arbeidsongevallen min talrijk lijn bij daglicht dan Hij kunstlicht.

Hoc beter bet kunstlicht gas of eleetriciteit zij, hoe beter dus voor net loven onser werkbroeders. Het onderzoek liep over de verlichting, de schuilplaatsen voor dokkers en de verpleging der gekwetste dokkers. Dit onderzoek toont dat onre vriend Heynderickx en wij ons ernstig met de haven en de dokken besig houden en die belangrijke vraagstukken weldra eens gelukkige oplossing sullen verkrijgen. Aan onze moedige Ëen brave, goede vriend schrijft ons het volgends: Spreekt hen over de wetgeving, wat er door de wetten ten gunste der rijken gedaan wordt op alle gebied i voor de boeren-cigenaars, Voor de burgers en voor de groote traktementen, ea zij verstaan o.

Wijst hen op de zorgloosheid, do misdadige onverschilligheid der wet, tegenover den werkenden stand, die al zijn kinderen aan het leger geeft, voor negen eens daags pensioen en geen bescherming of verzekering van zijn werk.

Ehwel do workmnnschen verstaan dat dubbel goed, omdat het zoo waar is en zij teekenen met liefde op uwn lijst voor het Zuiver Alremeen Stemrecht, waarvan zij al het powirht en de kracht verstaan, als de werklieden vereenigd en georganiseerd zijn tot eene partij. Ik ben bij werklieden gekomen waar die uitgeslapen bzdriegeri beloofd hadden, dat al de oude werkers een frank daags pensioen zonden bekomen hebben. Deze oude dutsen rijn er leelijk aan bedropen. En nn hebben zij met hunne twee bevende handen, onze lijst met geestdrift.

Ah laat ons voortgaan, wij zijn op de goede, sehoone, breeds baan. Wij hebben allen een avond vrij in de week. Laat hem ons geven aan dat prachtig werk, van openhartige, stoute demokratie. En mannen, elk ia zijne gebuurte. Daar zijn wij te huis, daar zijn wij gekend, als eerlijke, brave werkjongens, wij kennen den toestand en wij kunnen ons verdedigen..

Ik houd er aan, dat ik drie en vier werktnensohen waard ben. Daartoe dagen wij de dompers van allen geur en alle kleur nit en wij zeggen op voorhand: Mannen laat ons durven en 't is geloopen. Deze heer heeft aan die DELEGATIE laten weten, dat hij bereid is de leden van den Fabriekaraad, versterkt door een afgevaardigde van de eene èn de andere afdeeling te ontvangen op dinsdag namiddag.

De werkstakérs zullen daar dus dinsdag morgend over te beslissen hebben. Zulke verwondert ons niet als men de plannen kent die deze heeren sedert langen tijd aan 't smeden zijn.

Het verwondert nog minder als men weet. Neemt daar nota van, mannen van Carels, en keert voor goed den rug naar dit handsvol Escobar's!

Men wil de voorbeeldige vakbond uit de onderhandeling verwijderen, ten titel van eerbiediging der verschillige politieke overtuigingen, dat is niet slim, want het is de vakbond welke als raadgever en verdediger, toch zijn rechthebbend advies in de zaak sal geven i Wat de vergadering van dinsdag ook over de onderhandeling beslisso, wij zeggen tot de mannen OOGEN EN OOREN OPEN! Onbekenden, die tot nu toe ongekend gebleven zijn, zijn tjidens den dag in den kelder binnengedrongen, Vanwaar zij in den nacht naar boven slopen en te midden haren slaap de oude vrouw verrasten, die zij met bijlslagen doodden.

De diefstal is de reden der misdaad.. Kerels, 's morgens te Parijs aangekomen, lichtten eenvoudig al de geldbeugels der toeschouwers. Het onderhoud der keukenartikelen in zuiver aluminium is gemakkelijk en goedkoop, zonder groote kosten en tonder groote moeite.

Wilt ge marmieten, casserolen, deksels, kookpannen, schotels die nooit uw keuken met hunne stukken en brokken bezaaien! Kiest dan een keukengerief in zuiver aluminium-, dit is het meest weerstand biedende der metalen.

Naar het kommissariaat overgebracht, loochende de kerels, doch allen werden opgesloten. De man was drager van een fotografietoestel. Hij zegde Burgard te heeten, landbouwer te zijn, de omstreken van Nancy te bewonen en gekomen te zijn als eenvoudig toeribt van het fort van Lucey.

De militaire overheid denkt dat men aan de notas op den kerel gevonden, de meeste waarde moet hechten, daar mon zich voor een gevaarlijk spioen zou vinden. Men zegt zelfs dat de officieren, rnet het onderzoeken der aangeslagen dokumenton gelast zijn in den geheimzinnigen kerel een kerel zien van hooge bekwaamheid, zooals misschien een duitsch officier van de vestingartillerie. Gister morgend is de hoeve bezocht door den aangehoudene betrokken.

Dit onderzoek duurde twee uren. Men ontdekte 50 kaarten door den staf uitgegeven on door den minibter; de eenen met eene schaal van 50 a 80 milioenste deel de anderen in kleuren'met eene schaal van millioensto deel. Velen dezer kaarten waren met blauw potlood aangeteekend; op de anderen ontbraken er fragmenten, onder anderen dezen de omstreken van Toul betreffende.

De aanteekeningen gingen vooral over de forten van Lucey, Bruley, Ecrouse en de verdediging van Toul. De andere dokumenten gingen over verdediging van Epinal, Verdun, Montme. Ook werden vele duitsche brieven gevonden. Een dezer deed veronderstellen dat Burgard sinds 15 jaar betrekkingen onderhield met Duitschland.

Burgard verklaarde dat dit geld van erie-i nisen voort kwam. Harriet Manning bewoond, aan. Deze laatste leeft gescheiden van haren echtgenoot, eigenaar eener groote garage.

Zij drong aan om bij de meesteres binnengelaten te worden, die zij zegde te' Philadelphia to hebben gekend. Nauwelijks was de vreemde vrouw in de vertrekken of zij' haalde een revolver uit heur handteschjei en loste een schot op mad. Manning, dis' dood neerviel. De vreemde bezoekster loste d schoten op haar zonder ze te treffen verdween zij, geen enkel spoor nalatende,' tenzij een regenscherm. De politie heeft' dus geene enkele richting.. Men gelooft algemeen dat de dader een man was in vrouw vorkleed.

Manning is buiten de kwestie. FMHia ls tegenwoordig zuiver aluminium in eere en het is uit met bet Rijk wan aue andere melaïon. In België, even als in Frankrijk, is het keukengerief van hetleger in zuiver aluminium.

Hedendaags brengt liet zuiver Almniniiim overal zijn vroolijken toon, zijn behagelijk voorkomen, zijn stempel van goeden smaak, zijn weerspiegeling vin fraaiheid. De gelegenheid Is eenig; het gaat om de gezondheid uwer kinderen en de schoonheid uwer woning; en uw beurs zsl er, na verloop van korten tijd, haar voordeel bij vinden op de kosten van het gasvuur of de gebruikte hoeveelheid der steenkolen.

De som welke men voor dergelijken aankoop besteedt is geen opoffering, het is een voorschot weldra met onmetelijk voordeel terugbetaald, en met genot op den koop toe. Als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping; het oude is voorbijgegaan, zie het is alles nieuw geworden.

Heer, vergeef mij en genees mij. Vader, kom, ontmoet mij hier. Welkom in deze dienst Voorganger is ds. Blom Psalm 2 vers 7 Schriftlezing Johannes 8: Zingen voor de dienst om Waarom zou ik komen? Heilig, heilig, heilig Arrangement: Martin Zonnenberg Eerste componist: John Bacchus Dykes Nederlandse: Samenzang Heilig, heilig, heilig Heer, God almachtig.

God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. Liturgie in de dankdienst voor het leven van Martinus Huistra 3 augustus 5 augustus Op maandag 10 augustus om Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. Ik kan zo sterk verlangen naar de binnenpleinen. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Jullie horen bij God, de. Klaas Meijer en ds. Zing met ons mee uit alle macht, zing met ons mee te middernacht; al zien wij nog de morgen niet, wij zingen toch dit vrolijk lied!

Hier straalt, nog voor de zon opgaat, het licht dat nimmer. U, Heer, bent God met blijdschap in mijn hart. Arjan van Groos Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H.

Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers.

Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,. Je steentje bijdragen Opwekkingsdienst 17 mei om Aard' en hemel prijzen U. Glorie voor uw naam. Lam van God, hoogste Heer, heilig en. Vernieuw Gij mij Eerste componist: Ad den Besten Vernieuw Gij mij, o eeuwig Licht God, laat mij voor uw aangezicht geheel van U vervuld en rein naar lijf en ziel.

Werk want de nacht zal komen Arrangement: Werk, want de nacht zal komen. Pinksterfeest Zondag 4 juni Heer, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort keer op keer Heer, ik hoor van rijke zegen, die Gij uitstort keer op keer.

Laat ook van die milde regen, dropp len vallen. Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen.

De brief is ook voor de. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de. Een tekst waarin Paulus zegt dat hij blij is dat hij lijdt als apostel van Christus. Johannes de Heer dienst 12 februari om Probeer God niet te begrijpen, maar probeer God te vertrouwen!

JDH Welk een vriend. Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap.

Daarover kreeg ik een vraag. Welkom in de Hoeksteen Voorganger: Paasviering Sing-in Welkom en gebed Psalm Liturgie 19 maart Votum en Groet Zingen Psalm Ja, ik zoek zijn aangezicht,. Ariëtte van Kempen Muziek: Double DJ Music Koster: Hijmissen Welkom Opwekking met wierook van aanbidding. Hij gaf aan mij het eeuwige leven, Door te sterven. Bemoediging en drempelgebed Orgelspel Aansteken van de kaarsen Lichtlied Het engelenlied-3 Zondag 15 december derde zondag in Advent Moment van stilte Bemoediging en drempelgebed V onze hulp is in.

Opwekking Micha-zondag Thema: Heerser over alle dingen God van de oneindigheid van Uw liefde wil ik zingen buigen voor Uw majesteit. Liturgie avonddienst op 31 juli Als God, mijn God, maar voor mij is, wie is er dan mij tegen? De wonderen van God.

Op welke wijze kreeg Mozes een les in geloof dat hij door God is aangewezen Gods volk te leiden? Maar zie, zij zullen mij niet geloven. Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de. Opwekking 1 mijn God en Vader.

Er is geen schaduw van omkeer bij U. Ben ik ontrouw, Gij blijft immer Dezelfde. Hartelijk welkom Met open armen Schrijvers voor gerechtigheid Kom, als je honger hebt of dorst. Hier kun je eten, deel met ons. Kom met je tranen en je pijn. Hier is het goed, hier mag je zijn. Schadd, Amsterdam Zie voor verantwoording: Een processie is een godsdienstige plechtigheid in de vorm van een optocht van geestelijken en gelovigen.

Een processie zorgt voor een gevoel van samen horen omdat ze mensen verenigt. Vrede tot God Voorganger: Eucharistie met ziekenzalving Vrede voor jou, hierheen gekomen, zoekend met ons om mens te zijn. Jij maar alleen, jij met je vrienden, jij met je last, verborgen pijn: Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Brengen wij dank aan de Heer, onze God.

Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil. Hellinga 1, 2, 3, 4 - en; jij Telt ook mee! Jurrina de Vos 1. Zd 2 Heid Cat. Jezus kreeg de straf voor onze zonden, wij ontvangen vergeving en vrede. Er is niemand die nooit iets. Oostwold en CGK Midwolda. Ik hoor van rijke zegen Die Gij uitstort keer op keer; Laat ook van die. Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid.

Halleluja 8x Ben je groot. Als het leven soms pijn doet 1 Als het leven soms pijn doet en de storm gaat tekeer in een tijd van moeite en verdriet. Alsof de zon niet meer opkomt en het altijd donker blijft en de ochtend het daglicht. Liturgie voor de Doopdienst van zondagochtend 30 augustus Gezang Nu wordt het licht, de dag breekt aan, de Heer wekt ons om op te staan. God zij geloofd, dat Hij vannacht ons heeft. Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen.

Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God. Evangelie-nieuws voor eeuwige redding Voor u persoonlijk! Gods hart gaat naar de mens uit, naar alle mensen, want het evangelie is voor alle mensen op de gehele aarde, en. Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus.

De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen. Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, De Heer heeft mij al in de moederschoot geroepen We hebben het net gelezen uit Jesaja En we hebben gezongen uit psalm Gij hebt mij immers zelf. Kruistocht van gebed 22 Katholieke priesters handhaaf de Leer van de Kerk Vrijdag 28 januari Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari om Jonggezinnedienst 24 sept Heb je al een kaartje voor de koninklijk trein.

God is mijn Herder Arrangement: Pasen Daar juicht een toon, daar klinkt een stem, Die galmt door heel Jeruzalem; Een heerlijk morgenlicht breekt aan; De Zoon van God is opgestaan! Geen graf hield Davids Zoon omkneld, Hij overwon,. Liturgie voor de 2 e Paasdag op 28 maart in de Oude Kerk te Veenendaal. We zijn hier bij elkaar om te eren onze Heer. We zijn hier bij elkaar om te vieren dat Hij goed is. Een leerling van Jezus vertelt 'walking sermon' langs kunstwerken Doek achter de tafel Even kijken hoor.

U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Samenzang na de dienst Datum: Schildkerk 1 Alle roem is uitgesloten Alle roem is uitgesloten, onverdiende zaligheen, heb ik van mijn God genoten, k roem in vrije gunst alleen. Orde van dienst voor zondag 9 augustus Grote Kerk Hans van de Goor Orgelspel Welkom en afkondigingen.

Verlangen naar God n. Christian Boogaard Welkom en. Ik wil deze uitzending beginnen met u van harte een gezegend Nieuwjaar toe te wensen. Maar wat is een gezegend. Inhoud Opwekking Ik heb U nodig Lieve Gemeente, Waarschijnlijk is Job één van de figuren in de Bijbel waarmee we ons het beste kunnen identificeren.

Allemaal kennen we Job en allemaal kunnen we ons af en toe als Job voelen. Zondagmorgen 10 januari 1 e zondag na Epifanie, kleur wit, viering HA, Voorganger: Maria kijkt op van waar ze mee bezig is. Er staat iemand in de deuropening van het huis. Hij voert mij al zachtkens aan waat'ren der rust.

Hij waakt voor mijn ziel, Hij brengt mij op. Organiseer je een nieuwe eenmalige of vaker terugkerende activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het weten aan communicatie boei Zondag 20 december 4 e Advent Orgelspel Woorden rondom licht: Dat er licht mag zijn. Licht in onze harten. Dat wij ruimte scheppen en plaats maken voor velen.

Aansteken van de kaarsen Terwijl de kaarsen. Liturgie 30 april Welkom en mededelingen Zingen Hemelhoog a Tienduizend redenen De zon komt op, maakt de morgen wakker; mijn dag begint met een lied voor U. Heer, wat er ook gebeurt en wat mij. Het oordeel over de zonden. Het oordeel over de werken. Het oordeel over de volken. Het oordeel over de doden. Hierbij de volgende vragen: Wie voert het oordeel uit?

Alina van Wilgenburg Muziek: Liturgie voor de evangelisatiedienst van de drie kerken van Den Ham, in de Hervormde Kerk, op maandagmorgen 17 april De christelijke Vakiiwepj in Duitschland. Weergave met pagina beginnen:. Download "De christelijke Vakiiwepj in Duitschland". Mirthe van den Pol 1 jaren geleden Aantal bezoeken: U zij de Nadere informatie.

Want dit water Nadere informatie. Blom Welkom in deze dienst Voorganger is ds. Opwekkingsdienst 10 april om Al de weg leidt mij mijn Heiland wat verlangt mijn ziel dan meer Waarom zou ik aan Hem twijfelen die mij voorgaat keer op keer Lied 01 Titel: Samenzang Heilig, heilig, heilig Heer, God almachtig Nadere informatie.

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 17 januari in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor de ochtenddienst op zondag 17 januari in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 58 Wat hou ik van uw huis, HEER van de hemelse legers. Ik kan zo sterk verlangen naar de binnenpleinen Nadere informatie. Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen, Nadere informatie.

Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica.

Jullie horen bij God, de Nadere informatie. Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Orde voor de viering van het heilig Avondmaal Prediking Geloofsbelijdenis Onderwijzing bij het Avondmaal De apostel Paulus beschrijft hoe onze Heer Jezus Christus het heilig Avondmaal heeft ingesteld: B Zing met ons mee uit alle macht, zing met ons mee te middernacht; E.

Hier straalt, nog voor de zon opgaat, het licht dat nimmer Nadere informatie. Ik wil Nadere informatie.

.

HE&SHE ESCORT GRATIS SEX ONTMOETING

De Waele, Noordstraat, Do laatste staking van is de indrukwekkendste geweest, omdat ze precies wisten wat ze wilden. De republikeinsche partij heeft het in China niet nog veel verder kunnen brengen omdat zij snood verraden is door Juan-Chi- Kai. De schok was gew Mad. Een vraag uit het publiek: Ik heb het in Amsterdam van dichtbij gezien. Wij hadden dit reeds lange jaren, gedaan, maar in verkiezingstijd. En het was de kunst om de Meden te mijden en de Perziken voor je te winnen als je voor de vrouwtjes ging gratis sex datingsite geile seksfilm je lek kere ding. In dezen warboel hpdden de jesuieteu van de centrumspartij ontdekt hoe zij het aan I boord moesten leggen om hunnen invloed te behouden op de bnitenbevolking, hoe zij 'hunne zetels in de Kamers tegen de soeiaaldemokraten moesten verdedigen, hoe zij de belangen der kapitalisten moesten verdedigen en hoe zij hunne zendelingen vette plaatsen konden bezorgen aan de steeds goed gevulde staatskribbe. Daarom heeft de Vrouwendag dit jaar een buitengewone beteekenis. En daarom vermeld ik al die mensen met naam en toenaam, want voor wie ik lief heb wil ik heten en wel bij name en anders maar liever niet, dan geef ik het estafette stokje moeiteloos door aan een Anonimicus of een fleg matieke Asthmaticus. Ik ben het brood dat leven geeft Johannes 6: Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God.

GRATIS SEX LEIDEN SEKS IN ZOETERMEER

: Meesteres aangeboden korte pjes

Prive seks amateurhoeren limburg Fondsenblad bestrijdt die nieuwe belastingen en onder andere die op de gaz en op de electriciteit. Maar zie, zij zullen mij niet geloven Nadere informatie. Drie maanden geleden bezorgde zij met haar uitdagende naakt fotos in de Braziliaanse uitgave van Playboy het blad de hoog ste oplagecijfers sinds aller tijden en sindsdien is haar foto in veelvoud regelmatig te zien op de cover van diverse bladen. Van Breussel Osc, trambed. Gezonde lieden nauwe kutjes erotic massage nl moeten overwerken, lastigen arbeid verrichten of in ongezonde bedieningen bijzonder vatbaar zijn om besmettelijke ziekten te betrappen. Een goed begin, nu nog het halve werk. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden.
Meesteres aangeboden korte pjes 14
MASSAGE EROTISCH LIMBURG DILDO IN JE KUT Alsof de zon niet meer opkomt en het altijd donker blijft en de ochtend het daglicht Nadere thuisontvangst weesp lekker mastruberen. Titurel die te zwak is om den Heiland te dienen, beveelt zijn zoon de heilige schaal ten hemel te verheffen en daardoor boete te doen voor zijne schuld. Men kende mij wel van horen zeggen en vond mijn werk je reinste pornografie, deelde de meesteres aangeboden korte pjes Jan van L. Wij hopen dat die demonstratie zal slagen, en het petitionnement onweerstaanbaar aantoonen zal, dat de vrouwen in Nederland hare rechten eischen. Mijn mond zal Nadere informatie. Er moet doorloop zijn in het ondernavelse en wisseldienst en.
Gratis sex gelderland vrouw zoekt man noord brabant Grote schaamlippen neuken erotische massage brasschaat
EROTISCHE MASSAGE WADDINXVEEN HOMOBOYS 894